Tweetalig onderwijs
Wat is tweetalig onderwijs (TTO)?
Tweetalig onderwijs (TTO) biedt leerlingen de kans om naast Nederlands een groot deel van de lessen in het Engels te volgen. Dit programma is gericht op het ontwikkelen van taalvaardigheid, culturele kennis, internationale oriëntatie en persoonsvorming. Het programma is gericht leerlingen klaar te stomen voor een wereld waarin Engels steeds belangrijker wordt.
Voor wie is TTO geschikt?
TTO is geschikt voor leerlingen die een interesse hebben in talen, van een uitdaging houden en interesse hebben in de wereld om zich heen. Een basis in Engels is handig, maar zeker geen vereiste; we begeleiden leerlingen om zich snel thuis te voelen in de Engelse taal.
Welke vakken worden in het Engels gegeven?
Bij het Haarlemmermeer Lyceum worden vakken zoals aardrijkskunde, geschiedenis, biologie, wiskunde, kunst en drama in het Engels gegeven. Daarnaast blijft Nederlands en bijvoorbeeld de Nederlandse geschiedenis in het Nederlands. Bij de moderne vreemde talen (Frans en Duits) spreken de docenten de doeltaal als leertaal. Het vak Chinees wordt in klas 1 havo/vwo en 1 vwo gegeven. De taal waarin wordt lesgegeven is Nederlands- Chinees. In klas 1-3 vwo is dit vak verplicht.
Hoe goed moet mijn kind Engels kunnen spreken bij de start van TTO?
Nee, dat is niet nodig. Onze TTO-leerlingen starten met verschillende niveaus van Engels. Dankzij ons onderdompelingsprogramma, waarin Engels veel wordt gesproken, leren ze al snel de taal goed te begrijpen en gebruiken.
Hoe zorgt het Haarlemmermeer Lyceum ervoor dat leerlingen ook goed Nederlands leren?
Nederlands is en blijft een belangrijk vak binnen ons TTO-programma. We zorgen ervoor dat alle leerlingen net zo goed voorbereid zijn op hun examens in het Nederlands als leerlingen in het reguliere onderwijs. Ook onderwerpen zoals Nederlandse cultuur en geschiedenis komen uitgebreid aan bod.
Wat zijn de voordelen van TTO voor mijn kind?
TTO biedt leerlingen de mogelijkheid om vloeiend Engels te leren spreken, een internationale blik te ontwikkelen en belangrijke 21e-eeuwse vaardigheden te leren. Dit is een grote meerwaarde bij vervolgstudies en een toekomstige carrière.
Wat als mijn kind TTO te moeilijk vindt?
Als blijkt dat TTO niet goed past, gaan we in gesprek met de leerling en ouder(s)/verzorgers om te kijken wat een passende oplossing is voor de leerling.
Waarom is tweetalig onderwijs waardevol als het eindexamen uiteindelijk in het Nederlands wordt afgenomen?
Tweetalig onderwijs bereidt leerlingen voor op meer dan alleen het eindexamen. In de onderbouw leren zij om vloeiend Engels te spreken en te werken in een internationale context. In de bovenbouw schakelen we grotendeels over naar het Nederlands, zodat ze optimaal voorbereid zijn op het Nederlandse eindexamen. De meerwaarde ligt in de extra vaardigheden die leerlingen opdoen: uitstekende taalbeheersing in zowel Nederlands als Engels, kritisch denken, samenwerken in een internationale omgeving en meer zelfvertrouwen bij het communiceren in een tweede taal. Deze vaardigheden blijven een leven lang van waarde, zowel in vervolgstudies als in hun toekomstige carrière.
Met welke certificaten en diploma’s verlaten leerlingen de tweetalige afdeling van het Haarlemmermeer Lyceum?
Leerlingen die ons tweetalig onderwijsprogramma succesvol afronden, behalen naast het reguliere Nederlandse diploma (havo of vwo) ook het Cambridge First (FCD) certificate, Advanced Certificate (CAE) of Cambridge Proficiency Certificate (CPE), afhankelijk van hun niveau. Daarnaast ontvangen ze het TTO-certificaat, dat erkend wordt door het Nuffic. Dit certificaat toont aan dat zij tweetalig en internationaal gericht onderwijs hebben gevolgd, wat een grote meerwaarde biedt bij vervolgstudies en op de internationale arbeidsmarkt. Voor het vak Engels volgen de leerlingen in de bovenbouw havo en vwo het IB-English programma dat ze afsluiten met een IB-certificaat.
Zijn er extra kosten verbonden aan TTO?
Ja, voor TTO vragen we een vrijwillige bijdrage van ouders. Op onze financiële pagina kunt u lezen waar wij deze gelden voor inzetten t.b.v. het internationaal georiënteerde onderwijs van leerlingen.