Daltononderwijs

Nieuwe Molenaarslaan
vwo l havo

Het Haarlemmermeer Lyceum is een school voor vwo en havo in een mooi hypermodern gebouw. De school is heel open, de klaslokalen zijn ruim met heel veel daglicht en frisse lucht. De school heeft een studieruimte waar je ongestoord je huiswerk kunt maken. Onze school is kleinschalig en iedereen kent elkaar. We vinden het heel belangrijk dat iedereen elkaar helpt. Leerlingen helpen andere leerlingen en leraren nemen de tijd voor je. Je zult je daardoor snel op je gemak voelen. Op onze school staan we open voor elkaar en kun je jezelf zijn. Alleen op een school waar jij je prettig voelt, kun jij goed leren.

Lees meer informatie in onze brochure.

Lees verder

Zelfstandigheid, verantwoordelijkheid, samenwerken, reflectie en effectiviteit

Dit zijn de vijf kernwaarden in het daltononderwijs.

Op het HLML Dalton leer je zelfstandig aan het werk te gaan, ga je samenwerken met andere leerlingen en je leert zelf plannen met de Plenda, onze schooleigen agenda. Je krijgt de vrijheid en de verantwoordelijkheid om je schoolwerk (taken) naar eigen inzicht te plannen. De docenten volgen je leerproces en sturen soms bij, als dat nodig is. Elke dag heb je een ‘daltonuur’, een uur waarin je zelf een keuze kunt maken aan welk vak je gaat werken.

Meer informatie over het daltononderwijs is terug te vinden op de site www.dalton.nl. Daar is ook informatie te vinden over de Nederlandse Dalton Vereniging, waar het HLML Dalton bij is aangesloten.

Is daltononderwijs op de HLML voor iedereen?

Wij gunnen elke leerling daltononderwijs. Dalton leidt op tot Doelgerichte, Autonome, Lerende, Toekomstgerichte, Onderzoekende en Nieuwsgierige leerlingen. Leerlingen die zich verantwoordelijk willen voelen voor hun eigen manier van leren en vraagstukken eerst zelf willen onderzoeken, voordat ze om hulp en uitleg vragen, voelen zich dan ook thuis op onze mooie daltonschool. En als je dat nog wilt leren? Juist dan zit je ook goed bij ons, want wij helpen onze leerlingen deze vaardigheden te ontwikkelen.

 

Virtuele tour door locatie Nieuwe Molenaarslaan


Hier werken we met een laptop

We werken met de laptop, omdat dit goed past bij onze onderwijsvisie. Het werken met de laptop binnen en buiten de klas sluit naadloos aan bij de kernwaarden van ons daltononderwijs: verantwoordelijkheid, zelfstandigheid, samenwerken, reflectie en effectiviteit. Om het beste van twee werelden te verenigen hebben wij gekozen voor blended learning. Aan de ene kant benutten we de voordelen van ICT in de klas, aan de andere kant laten we het vertrouwde (werk)boek niet liggen.

We zijn een samenwerking aangegaan met The Rent Company. Zij bieden speciale educatie laptops aan tegen aantrekkelijke bedragen op basis van huur of koop, incl. service, garantie en schade- en diefstaldekking. Lees hier meer over de aanschaf van een laptop en The Rent Company. Het is natuurlijk ook mogelijk om een eigen laptop mee te nemen. De voorwaarden waar de laptop aan moet voldoen kunt u ook hier lezen.

Werken met een laptop

Resultaten

Al onze resultaten op staan op Scholen op de kaart.

Dit is een website gemaakt door de onderwijsinspectie. Het HLML Dalton legt zijn onderwijsprestaties vast in een landelijk systeem. Bijna alle scholen voor voortgezet onderwijs doen dat. Met de informatie van al die scholen is de site Scholen op de Kaart ontwikkeld. Op deze site kunnen leerlingen van groep 8 en hun ouders scholen zoeken en met elkaar vergelijken. Ook met de VO-gids is het mogelijk een aantal scholen met elkaar te vergelijken.

Meer informatie of inschrijven

Wilt u meer informatie over onze school, download dan hieronder onze brochure.

Brochure Inschrijven